Kuzukulağı Mantısı

  • 1 Cevap
  • 2703 Görüntüleme

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kuzukulağı Mantısı
« : 14 Ağustos 2011, 03:33:38 ÖÖ 03 »
Kuzukulağı Mantısı

Tarife geçmeden önce nedir bu Kuzukulağı diyenlere cevaben;

Birçok yerde ki adı MADIMAK. Bizim oralarda ki adı KUZUKULAĞI :)

Şu mevsimde nerden bulacağız diyenlere (ki vardır birçok yörede);
Kuzukulağı yerine Ispanak kullanılabilir. Ancak aynı lezzeti alamazsınız. iyisimi siz bir de mevsiminde Kuzukulağı ile yapın derim.

Bir yumurta kırılarak, un,tuz ve su ile mantı hamuru yoğrulur.Bezelere (ya da pazılara) ayrılarak dinlenmeye bırakılır.Daha sonra yuvarlak açılan hamur bir su bardağı ağzıyla ya da demlik/çaydanlık kapağı vb yuvarlar bir nesne ile yuvarlak kesilir.Kenarından çıkan hamurlar ziyan edilmez tüm bezelerin ki birleştirilerek tekrar açılıp,son hamura kadar aynı işleme tabi tutulur.(israf yok! :) ona göre)
Bu yuvarlak hamurlara konan içten sonra yarım ay şeklinde kapatılarak kenarlarına bastırılarak yapıştırılır.Kaynamakta olan suya atılıp haşlanır.Ocağın altı kapatıldıktan sonra içine “can suyu” olarak bir bardak soğuk su dökülüp suyu süzülerek daha önceden bir miktar sarımsaklı yoğurt dökülmüş borcama alınır.Geriye kalan yoğurtta üzerine dökülerek,nazik bir muameleye tabi  tutularak,hafifçe karıştırılıp, dağılıp içi dışına çıkartılmadan, yoğurdun her yana bulaşması sağlanır:)

Üzerine sos dökülüp servis edilir. İsteyen tepsiyi ortaya koyup eline kaşıkları alıp ortadan, aynı kaptan da yiyebilir.

İçi:Madımakların taze uç kısımları kopartılır.Az su ile haşlanır.İyice sıkılarak sudan arındırılır.Bir soğan incecik kıyılıp sıvı yağda (margarin değil dikkat! ) biraz kavurulur.Azıcık ta kıyma konup birazda onunla kavrulur.En son haşlanmış/sıkılmış madımak,tuz,karabiber,kırmızı pul biber  ilave edilip biraz daha kavrulup soğumaya bırakılır.Kıyma yok ise bir yumurta kırılabilir.Hoş bir tat verir.Ispanak la yapılacaksa madımak yerine ıspanak kullanılır.

Sos:Tereyağı hafif pembeleşince , tatlı kaşığının ucu ile biber salçası,domates salçası konur. Bir fiske kırmızı biber,kurunane,kimyon,kekik ilave edilir.Yağın altı hemen kapatılır ki baharatlar yanmasın.Mantının pişirilmiş hamurunun suyundan iki kaşık ilave edilerek tepsiye alınmış mantının üzerine gezdirilerek afiyetle yenir.

Çok meşakkatli,emekli gibi görülmesin.Ben en ince detaylara kadar,püf noktalarını da yazdığımdan biraz tarif uzadı.Deneyin seveceksiniz.

Aslında bu akşam iftarda pişirdim ancak tarif yazmak aklımda olmadığından fotoğrafını ekleyemiyorum.Bir daha ki sefere inşallah.

Not:-Mantının pişirilme suyu bol olmalı yoksa yapış yapış olur ve erir.
       -İçine mutlaka piştikten sonra bir miktar soğuk su dökülmeli.
       -Sosu yapıldıktan sonra bir kaç kaşık pişmiş mantının suyundan ilave etmek lezzet verir.
       -Sarımsaklı hazırlanan yoğurda da birkaç kaşık mantının suyundan konur ise mantı ilave edildiğinde yoğurt kesik kesik olmaz..

Afiyet olsun.
"Hasbunallah ve ni'me'l-vekil"

*

Çevrimdışı bbetull

  • bbetull
  • *
  • 1591
Ynt: Kuzukulağı Mantısı
« Yanıtla #1 : 06 Eylül 2011, 03:17:29 ÖS 15 »
Kuzukulağı Mantısı

Tarife geçmeden önce nedir bu Kuzukulağı diyenlere cevaben;

Birçok yerde ki adı MADIMAK. Bizim oralarda ki adı KUZUKULAĞI :)



bizim burda kuzukulağı diye bir şey de madımak diye bir şey de var  :.) :-*
tarif baya karıştı. ;) :-* sebzeyle mantı gerçekten değişik ve güzel olabilir ,denemek lazım  ;D

teşekkürler duaekseni