YUNUS EMRE den bi mısra vereyim.....
ilim ile,hikmet ile kimse ermez bu SIRRA,
Bu bir acayip SIRDIR,ilme ,kitaba sığmaz
Alem ilmin okuyan,dört mezhep sırrını duyan,
ACİZ KALDI BU YOLDA, BU AŞKA EL VURAMAZ...
ilim ile,hikmet ile kimse ermez bu SIRRA,
Bu bir acayip SIRDIR,ilme ,kitaba sığmaz
Alem ilmin okuyan,dört mezhep sırrını duyan,
Burada yunus emrenin anlatmak istediği, Alemdeki bütün var olan ilmi okuyan ve dört meshep imamı olan müştehid alimlerimiz de bu SIRRA ULAŞAMAMIŞLARDIR, Her neyse bu sır...
ACİZ KALDI BU YOLDA,BU AŞKA EL VURAMAZ...
Müslime , Yunus EMRE 'yi yermekten, kendini üstün görmekten vaz geç. Sen o ilmin ne olduğunu bilemezsin. Allah her şeyleri yapmaya kadirdir. Bir çocuktan sana konuşur, bir hayvandan, bir mahluktan, bir eşyadan.. Yeri, zamanı, şekli ve şimali olmaz bunun.
Bektaşi (haşa) Hz. Allah 'ın noksanlığını arar imiş. Her gittiği yerlere dikkatlice bakar, bir şeyler bulmaya çaba gösterirmiş. Derken bir gün hamama gitmiş bir de ne görsün.? Hamam böcekleri.
- İşte buldum ..! Demiş.
- Bunları niye yarattın,. Bunların burada ne işi var.? Demiş ve bir müddet sonra hamamdan ayrılmış.
Ayrılmış amma bir sancı, bir ağrı bektaşi yere yığılmış. Alıp zamanın hekimine götürmüşler. Adam bakmış ve ,
- Senin hastalığını biliyorum. Yedi tane hamam böceğini canlı, canlı yutarsan iyileşirsin demiş.
Bektaşi ,
- Anladım getirin yutacağım.. demiş ve hakikaten de şifa bulmuş, iyileşmiş.
Gel zaman, git zaman bektaşi denizin bir kıyısından, karşı diğer kıyıya geçecek. Binmiş bir kayığa ve yakmış çubuğunu , başlamış tüttürmeye. Bir müddet sonra bir rüzgar, bir fırtına ..
Kayıktaki bütün yolcular başlamışlar salavatlar getirmeye, dualar etmeye. Bizim bektaşide tık yok.
- Aman bektaşi ne yapıyorsun.? Sen de dua etsene. Bak neredeyse kayık batacak ..
Bektaşi,
- Yoook , ben O 'nun işine karışmam. Bir sefer karıştım bana yedi tane hamam böceği yutturdu. Artık karışmam..! Demiş.
Anladın mı müslüm .?
Sen,
Beşeri aklın ve iradenle Allah 'ın ilmini ölçmeye, değerlendirmeye çalışıyorsun. kendinden habersiz, ne ve kim olduğunu bilmeden, Allah 'ın işine burnunu sokuyorsun.
Zahiri ilminle, batıni ilmi çözemez, anlayamazsın. İlk önce kendini bil, kendini bul. Kendi başını taramaktan acizsin, gelin başı taramaya kalkışıyorsun.
Yunus EMRE 'nin anlatmak istediğini anlamaya senin ilmin yetmez. Ondaki sadır ilmidir.
Sen zahiri ilim olan satır ilmi ile iştigal ettiğinden dolayıdır ki, bu ilmi anlayamaz, bu ilmi idrak edemezsin.
Ziya paşa bu konuda şu cevabı veriyor;
İdrak-ı meal bu akla gerekmez,
Zira bu kadar sıkleti bu kantar çekmez..!
ilim ile, hikmet ile kimse ermez bu SIRRA,Okulda okumakla bu sırrı anlayamazsın diyor Yunus. İlahiyat, üniversitede bu sırrın manasına vakıf olamazsın diyor Yunus .
Bu bir acayip SIRDIR , ilme, kitaba sığmazBu öyle bir sırdır ki, (Allah 'ın ilmi) lisana sığar mı, kitaba sığar mı.? Allah 'ın ilmi anlatılabilir mi.?
Alem ilmin okuyan, dört mezhep sırrını duyan,Bir çok ilim tedrisatı almış, okumuş fakat dört mezhebin sırrını duyan birisi ..
ACİZ KALDI BU YOLDA, BU AŞKA EL VURAMAZ...Aczini anladı bu yolda. Bir şey yapamadı. Bu aşka (Allah 'a olan aşka) dokunabilir misin.?
Elbette kimse Allah aşkına el süremez, el vuramaz, dokunamaz.
ilim ile, hikmet ile kimse ermez bu SIRRA,Okusan, İlim sahibi de olsan, hikmet verilmiş de olsa, Allah 'ın ilmini anlamaya, idrak etmeye kimsenin aklı ermez Allah 'ın sırrına ..
Bu bir acayip SIRDIR, ilme ,kitaba sığmazNe akıl erer, ne mantık. Öyle bir sırdır ki bu, okumaya, anlamaya, kitaba sığmaz. Yani ne yazılabilir, ne de okunabilir. Namütenahi bu ilim anlaşılır olmuş olsa idi, Allah 'ın (haşa) yüceliğinden, bahsedilir olamazdı. Akıl erdirilebilen bir ilim, Allah 'ın ilmi olarak bahsedilemez.
Alem ilmin okuyan, dört mezhep sırrını duyan,Bütün beşeri ilimleri almış, dört mezhebin sırrını duymuş, birisi de bu sırrı anlayamaz.
ACİZ KALDI BU YOLDA, BU AŞKA EL VURAMAZ...
Elbette aciz kalır bu yolda. Allah 'ın aşkına el vuramaz. Allah 'ın sırrına vakıf olamaz. Allah 'ın ilmini, kendi, beşeri ilmi ile çözemez. Hiç kimse anlayamaz, nasılını, niçinini, nedenini. Dokunamaz kimse Allah 'ın aşkına..!
İlim : İlim bilmektir
İlim : Kendin bilmektir
Sen kendini bilmez isen,
Bu nice ilim bilmektir.Önce kendini bir tanı.
Kimsin, nesin, nerden gelip, nereye gidersin. Sana verilen, sende olan nedir.?
Hz. Allah insanoğluna neden eftal-i mahluk, şerefli mahluk demiş.
Seni şerefli kılan nedir .? Neden yaratılmışların en üstünüsün.? En şereflisisin .?
Bu soruları kendine hiç sordun mu .?