"Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!"(Ebu Hüreyre'den rivayet.Müslim)
Eyvallah ..

Din adına bir hadis diye uydurma bir söz söylüyorsunuz, sonra kaynaksız olarak onu savunmaya geçiyorsunuz. Bu kadar da yapma Allah aşkına!
Peki hadis yok. Haklısın , Allah 'ın aşkı söz konusu oldu mu, O 'na da eyvallah.
Gelelim senin konuna: Tasavvufa
Verdiğinin ayetlerin hiç birinde ne tasavvuf var ne de tarikat vs.
Tek tek inceleyelim.
‘‘Dikkat et! EVLİYAMA korku yoktur; onlar üzülmeyeceklerdir de.’’
Yunus 62
Meal yanlış vermişsiniz. Ayette "evliyama"tabiri yok.Meal şöyle olacak:
"İyi bilin ki, Allah'ın dostlarına(Evliyaullaha) korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir."
Burada evliyaullah diye geçer ve Allah'ın dostları diye geçer. Peki Allah'ın dostları kimdir/kimlerdir?
Kur'an'da evliya tabirine bakalım:Bir çok ayet var ama ben bazılarını veriyim:
"İnananlar Allah yolunda savaşırlar, inkar edenler ise tağut yolunda harbederler. Şeytanın dostlarıyla(evliyasıyla) savaşın, esasen şeytanın hilesi zayıftır."(4/Nisa-76)
Bu ayette Şeytanın evliyası da varmış. Nasıl ki Allah'ın dostları(evliyası) varsa şeytanın da dostları(evliyası) varmış.
Ey İnananlar! Kendilerine sizden önce kitap verilenlerden, dininizi alaya ve eğlenceye alanları ve inkarcıları dost(evliya) olarak benimsemeyin. İnanıyorsanız Allah'tan sakının.(5/Maide-57)
Eğer Allah'a, Peygambere ve ona indirilen Kuran'a inanmış olsalardı, onları dost(evliya) edinmezlerdi, fakat onların çoğu fasıktır.(5/Maide-81)
Rabbinizden size indirilen Kitap'a uyun, O'ndan başka dostlar(evliya) edinerek onlara uymayın. Pek az öğüt dinliyorsunuz.(7/Araf-3)
Ey inananlar! Babalarınızı, kardeşlerinizi küfrü imana tercih ediyorlarsa dost edinmeyin. Sizden onları kim dost edinirse doğrusu kendine yazık etmiş olurlar.(9/Tevbe-23)
Haksızlık yapanlara yönelmeyin, yoksa ateş size de dokunur. Sizin Allah'tan başka dostunuz yoktur; sonra, yardım da göremezsiniz.
(11/Hud-113)
İnkar edenler, Beni bırakıp da kullarımı dost (evliya)edinmelerini yeterli mi sandılar? Doğrusu biz cehennemi inkarcılara konak olarak hazırladık.(18/Kehf-102)
Allah'tan başka dostlar(evliya) edinenlerin durumu, kendine yuva yapan dişi örümceğin durumu gibidir. Evlerin en dayanıksızı ise şüphesiz örümceğin yuvasıdır. Keşke bilseler.(29/Ankebut-41)
Allah'ı bırakıp da dostlar edinenlerin işlediklerini Allah gözetlemektedir. Sen, onlara vekil olmağa memur değilsin.(42/Şura-6)
Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emreder kötülükten alıkorlar; namaz kılarlar, zekat verirler, Allah'a ve Peygamberine itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Allah şüphesiz güçlüdür, hakimdir.(9/Tevbe-71)
Daha bir çok ayet vardır. Biraz Arapça biliyorsanız Mü'cemül Müfehres'ten Kur'an'da veli-evliya geçen kelimeleri bulabilirsin. Bu ayetleri incelersen , bugünkü anlamda bir veli-evliya geçmediğini görürsünüz.
Kur'an'a göre bütün müminler Allah'ın dostudur/velisidir.
Kur'an'a göre mümin erkek ve mümin kadınlar birbirlerinin velisidir.
Velilik -evliyalık diye ayrıcaklı bir zümre yoktur.
Müttakilik vardır, muhlis kullar vardır,mümin kullar vardır vs vardır ama ayrıcalıklı bir veli-evliya anlayışı yoktur.Üstünlüğün takvada olduğu belirtilir.
Zaten vermiş olduğunuz Yunus 63.ayette Allah kimlerin dostu olduğunu belirtiyor:
İman etmiş ve takva sahibi olan herkesin dostudur.
Bir nâib aracılığı ile Rabbınıza yönelin ve ona tam teslim olun.”
Lokman 15
Meali yanlış vermişsiniz.Mealin tam metni şöyle:
Ey insanoğlu! Ana baba, seni, körü körüne Bana ortak koşman için zorlarlarsa, onlara itaat etme; dünya işlerinde onlarla güzel geçin; Bana yönelen kimsenin yoluna uy; sonunda dönüşünüz Bana'dır. O zaman, yaptıklarınızı size bildiririm.(Lokman-15)
Ayette "naib aracılıyla " diye bir ifade yoktur.Ayette "men enabe ileyye" diye ifade "bana yönelen kimse" anlamındadır. Naib ismi faildir. Yönelen, Allah'a yönelen kimsedir. Bütün müminler Allah'a yönelir.
Bu ayette de sizin tasavvuf ,veli-evliya anlayışınıza bir delil çıkmaz.
E lâ inne
evlîyâ allâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn.
Yunus .62Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızûl yehûde ven nasârâ
evliyâe ba’duhum
evliyâu ba’d(ba’din) ve men yetevellehum minkum fe innehu minhum innallâhe lâ yehdîl kavmez zâlimîn.
Maide .51Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızûllezînettehazû dînekum huzuven ve leiben min ellezîne ûtûl kitâbe min kablikum vel kuffâra
evliyâ(evliyâe), vettekûllâhe in kuntum mu’minîn.
Maide .57Ve lev kânû yu’minûne billâhi ven nebiyyi ve mâ unzile ileyhi mettehazûhum
evliyâe ve lâkinne kesîren minhum fâsikûn.
Maide .81Ittebiû mâ unzile ileykum min rabbikum ve lâ tettebiû min dûnihî
evliyâ, kalîlen mâ tezekkerûn.
A'Raf .3Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızû âbâekum ve ihvânekum
evliyâe inistehabbûl kufre alâl îmâni, ve men yetevellehum minkum fe ulâike humuz zâlimûn.
Ve lâ terkenû ilellezîne zalemû fe temessekumun nâru ve mâ lekum min dûnillâhi min
evliyâe summe lâ tunsarûn.
Hûd .113E fe hasibellezîne keferû en yettehızû ibâdî min dûnî
evliyâ , innâ a’tednâ cehenneme lil kâfirîne nuzulâ.
Kehf .102Meselullezînettehazû min dûnillâhi
evliyâe ke meselil ankebût, ittehazet beytâ ve inne evhenel buyûti le beytul ankebût, lev kânû ya’lemûn.
Ankebût .41Vellezînettehazû min dûnihî
evliyâllâhu hafîzun aleyhim ve mâ ente aleyhim bi vekîl.
Şûrâ .6Vel mu’minûne vel mu’minâtu ba’duhum
evlîyâu ba’din, ye’murûne bil ma’rûfi ve yenhevne anil munkeri ve yukîmûnes salâte ve yu’tûnez zekâte ve yutîûnallâhe ve resûlehu, ulâike se yerhamuhumullâh , innallâhe azîzun hakîm.
Tevbe .71Dilersen bu ayetler ışığında ilk önce Evliya ve Veli kelimelerinin mana karşılığını görelim, daha sonra konu hakkında görüş ve düşüncelerimizi beyan edelim ;
Evliya hakkında (ısrarla üzerinde durduğun kaynaklı)bir kaç hadis :
Evliyâ görülünce, Allahü teâlâ hatırlanır. (
Hadîs-i şerîf-Hilyet-ül-Evliyâ).
Allahü teâlâ buyurdu ki: "Evliyâmdan birine düşmanlık eden, benimle harb etmiş olur..." (
Hadîs-i kudsî-Buhârî)
Evliyânın sohbetine kavuşan, şeytanın elinden kurtulur, her an Allahü teâlâ ile berâber olur. (Y
ahyâ bin Muâz)
Allahü teâlânın evliyâsı büyük günâh işlemekten mahfûzdurlar, korunmuşlardır.
(
Kuşeyrî)
Evliyânın huzûruna boş olarak gelmelidir ki, dolu olarak dönülebilsin. Onların acıması, ihsânda bulunması için, boş olduğunu bildirmek lâzımdır. Böylece feyz, ihsân yolu açılır.
(
İmâm-ı Rabbânî)
EVLİYA MANASI İSE ;EVLİYA : Allahü tealaya yakın ve sevgili kimseler. Arapça olan evliya kelimesi, veli kelimesinin çoğuludur. Evliyaya, “evliyaullah” da denir.
Evliya, Allahü tealanın razı olduğu şeyleri yapan, O’nun sevgisini yani rızasını kazanan, peygamberlerin gösterdiği doğru yolda bulunan zatlardır. Bunların inançlarında hiçbir bozukluk olmadığı gibi, ibadetleri de devamlıdır. Nefsin arzularından olan menfaat düşkünlüğü, bencillik, kin, hırs, insanlara kötü muamele bunlarda bulunmaz. Devamlı güleryüzlü olup, dünyada kimseye düşmanlık beslemezler. Allah için çalışırlar. O’nun için uğraşırlar. Zenginlikleri varsa O’nun yolunda harcarlar, kerametlerini hiç göstermek istemezler. Cömerttirler.
Kaynak: Rehber AnsiklopedisiMumtehine .1 ayetinde ; Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ tettehızû aduvvî ve aduvvekum
evliyâe, tulkûne ileyhim bil meveddeti ve kad keferû bi mâ câekum minel hakk, yuhricûner resûle ve iyyâkum en tû’minû billâhi rabbikum, in kuntum harectum cihâden fî sebîlî vebtigâe merdâtî tusirrûne ileyhim bil meveddeti ve ene a’lemu bi mâ ahfeytum ve mâ a’lentum, ve men yef’alhu minkum fe kad dalle sevâes sebîl.
Mealen ;
Ey inananlar! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olan kimseleri
evliya edinmeyin. Onlar size gelen gerçeği inkâr ettikleri, Rabbiniz Allah'a inandığınızdan dolayı Elçiyi ve sizi (yurdunuzdan) çıkardıkları halde siz onlara sevgi iletiyorsunuz. Benim yolumda cihâd etmek ve benim rızâmı kazanmak için (yurdunuzdan) çıktığınız halde içinizde onlara sevgi (mi) gizliyorsunuz? Oysa ben sizin gizlediğiniz ve açığa vurduğunuz her şeyi bilirim. Sizden kim bunu yaparsa doğru yoldan sapmış olur.
Şu önemli bir kaç konuya hassasiyetinizi göstermenizi umuyorum,
1- Hz. Allah 'ın emir ve yasaklarla ilgili ayetleri kesin ve nettir. Açıklamaya ihtiyaç duymaz.
2- Parantez ve tırnak içi yazılar, Kuran 'ın gerçek manasını yansıtmaz.
3- Tırnak ve parantez içi yazılar, yazarların kendi görüş ve düşüncesini ifade eder.
4- Ayetlerde geçen Evliya kelimesini mana olarak bir "evliya" olarak bir de "dost" olarak alalım.
Evliya kelimesi kendi şeriatımıza uygun yaşayan kişilere tabii olmamızı işaret ederken, dost kelimesi ayetin manasını yüz seksen derce değiştirmiştir.
Maide 51 ayetinde geçen;
‘‘Ey İman edenler Yahudi ve Hıristiyanların Evliyalarını Evliya edinmeyin. Zira onlar kendilerinin evliyasıdır. İçinizde onların evliyalarını evliya edinenler onlardandır. Allah zalımlar toplumuna yol göstermez.
Maide 51
Hz. Allah her ümmetin kendi şeriatındaki Evliya 'sına tabii olmasını emrediyor.
Fakat ayette geçen Evliya kelimesini dost olarak tefsir ettiğimizde ..! Aman Allah 'ım aman.
Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin diye bir mana çıkıyor ki ..!
Günümüzde bu şeriata tabii ülkelerde çalışan kardeşlerimizin hepsi de kafir manası çıkmaz mı .?
Onların kazandıkları her kuruş haram sayılmaz mı.?
Allah 'ın tek bir ilah olduğuna inanacaksın,
Lailahe illallah diyenin kardeşliğinden bahsedeceksin,
İslam 'ın birleştirici, buluşturucu olduğunu anlatmaya çabalıyacaksın,
Ayetin Türkçe karşılığı olarak Evliya 'ya dost diyeceksin ,
Sonra yapmış olduğun bu tefsiri avrupaya göndereceksin..!
Hiç düşündük mü .?
Bu gün Kuran 'a karşı saldırılar, Kuran 'ı yırtıp yakmalar neden oluyor.?
Bu gün Peygamber s.a.v 'e yapılan saldırılar neden oluyor .?
Kuran ehli kitabın kerdeşliğinden bahsederken bu ayrışma neden .?
Yahudilik ve Hıristiyanlık neden farklı bir dinmiş gibi algılanıyor.?
Sanki onları (haşa) farklı bir yaratıcı yarattı, bizleri farklı.
Hepimiz Adem a.s 'ın çocukları değilmiyiz .?
Hepimiz atamız İbrahim a.s 'ın torunları değilmiyiz.?
Arkadaşım bakalım, fakat baktığımız şeyi görelim.
Bir tek Maide suresinin manası düzelse, bütün dünya kardeşliğinin farkına varılacak.
Halbuki ısrarla
EVLİYA kelimesine
DOST diye mana vermeye çalışanlar, Kuran 'da ne kadar tahribat, tahrifat yaptıklarının farkında değiller.
Sonuç olarak Evliya ; Yol gösteren, tabii olunan, mürşit, manasındadır.
Madem ki dost kelimesinin manasına bakıyoruz. Öyle ise şu ayeti iyiden iyiye tefekkür edelim :
ARAPÇASI :Ve men ahsenu dînen mimmen esleme vechehu lillâhi ve huve muhsinun vettebea millete ibrâhîme hanîfâ. Vettehazallâhu ibrâhîme halîlâ.
Nisâ .125MANASI :Hangi insan, din yönünden, iyilik edici olarak yüzünü Allah'a teslim edip dosdoğru İbrâhim dinine tâbi olandan daha güzel olabilir? Allâh, İbrâhim'i
dost edinmişti.
AYETTE GEÇEN
DOST KELİMESİNİN ARAPÇASI :
HALİLEN 'dir.
Halîlen :
dostAllah 'ın medhû sena ettiği ehli kitap ile ilgili ayetleri, sizin dost diye ettiğiniz tefsirle yan yana getirin. Ve yapmış olduğunuz bu büyük hatanızı, tahribatı görün.
Ehl-i kitaptan öyleleri var ki, Allah'a, hem size indirilene, hem de kendilerine indirilene tam bir samimiyetle ve Allah'a boyun eğerek iman ederler. Allah'ın âyetlerini az bir paraya satmazlar. İşte onlar için Rableri katında ecirleri vardır. Şüphesiz Allah, hesabı çabuk olandır.
Ali İmran 199İman edenler ile Yahudiler, sâbiîler ve Hıristiyanlardan Allah'a ve ahiret gününe inanıp iyi amel işleyenler üzerine asla korku yoktur; onlar üzülecek de değillerdir.
Maide 69
HELE Kİ ŞU AYET ..
Onlar, sırf "
Rabbimiz Allah'tır" dedikleri için
haksız yere yurtlarından çıkarıldılar.
Eğer
Allâh bazı insanları diğer bazılarıyle savunmassaydı, içlerinde
Allâh'ın ismi çok anılan manastırlar,
kiliseler,
havralar ve
mescidler yıkılırdı.
Allâh, kendisine yardım edene elbette yardım eder. Kuşkusuz Allâh, güçlüdür üstündür.
Hac 40Hz. Allah Manastır, Kilise, Havra ve Mescidleri biz koruyoruz buyuruyor. Buna ne dersiniz.?
İman edenler; yani Yahudilerden, Hıristiyanlardan ve sâbiîlerden de Allah'a ve ahiret gününe hakkıyla inanıp sâlih amel işleyenler için Rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku olmadığı gibi onlar üzülmeyeceklerdir.
Bakara 62Allah cümlemize de hidayet versin. Gerçeği ve doğruları göstersin inşaallah.