hadise yapışanlarız. [/b]
Hadise yapışmak ne demek.? Yalnız Kuran ve Hadislerle ibadetleri nasıl ve ne şekilde yaşıyorsunuz.?
Diyanet sizin için bir şey ifade ediyor mu.?
Benim, senin itikadın farklı olabilir. İmanımızda olmasa da, itikadımızda farklılık olabilir. Fakat, işin aslı Hz. Kuran ve Hz. Muhammed Mustafa s.a.v 'in yaşantısı ise ..!
Kuran 'a iman eden kişi, ayetleri anladığı ile sınırlı tutamaz. Hz Kuran mukayese ve kıyas için örnek teşkil etmiyor mu.? Adem a.s 'dan, Hz. Muhammed s.a.v 'e kadar geçen zaman bizlere ne için sunulmuş olabilir .? Kıyas yok mu .?
Kuran-ı Kerim son kitap. Kıyas ve örnek teşkil etmeyecek olsaydı, Zebur, Tevrat ve İncil neden bahsedilmiş olabilir.? Evvelki peygamberlerin yaşantıları neden ifade edilmiş olabilir.? Kıyas yok mu.?
Kıyas yapılmadan bu gün İslam 'ı yaşayabilmeyi kolay mı zannediyorsunuz.?
Veyahut, yaşadığınız İslam 'ı kıyas edilmemiş olarak mı görüyorsunuz.? Bu gün İslam adına yapılan ibadetler de dahil, yaşadıklarınızdan hangisini Hz. Resulullah 'ın yaşantısı ile bağdaştırabiliyorsunuz.?
Kıyasın batıllığı nas ile sabittir. Kitapta eksik bırakılmamış ve din tamamlanmıştır. Nebi de bu dini beyan etmiştir. Kıyasın yeri yoktur, bu dinde.
Maturidi tevil ehli oldugu icin kelamcıdır. Zaten bunu inkar edende yok. İtikat imamı sözün çok sakat. Bu dindetek itikat vardır ve imamı nebidir.
Dinde Kıyas nedir.? Mukayese etmek, karşılaştırmak, ibret ve ders almak Kuran ve Resulullah 'ı ölçü almak anlamındadır.
Kıyas, bir şeyi başka bir şeye benzetmek, onunla eş değer tutmak, veya yerine koymak demek değildir.Edille-i şeriyye (yani din bilgilerinde, müctehid imamlara delil) dörttür: Bunlar,
-Kur'an-ı kerim,
-Sünnet,
-İcma,
-Kıyas-ı fukuha’dır.
Sünnet, icma ve kıyas, Kuran-ı Kerim 'de bulunmayan şeyleri eklemek değildir. Bunlar, Kuran-ı Kerim 'in içinde kapalı olarak bulunan bilgileri meydana çıkarmaktadır.
Müctehid, bir işin nasıl yapılacağını, Kuran-ı Kerim 'de açık olarak bulamazsa, hadis-i şeriflere bakar. Bunlarda da açıkça bulamazsa, bu iş için, İcma var ise, öyle yapılmasını bildirir.
İcma sözbirliği demektir. Yani, bu işi eshab-ı kiramın hepsinin aynı suretle yapması veya söylemesi demektir. Eshab-ı kiramdan sonra gelen tabiinin de icmaı delildir, senettir.
Günümüzdeki dinde reformcuların ve din cahillerinin ittifak ettikleri sözlere, icma denilemez.
Bahsettiklerimin Kuran ile bağdaşmayan, Resulullah 'ın yaşantısına uymayan tarafı nedir.?