Kurban kelime olarak yakınlık demektir.Istılahi olarak da “Allah’a yakınlaştıracak olan ameller” dir.
Bugün kesilen kurbanlar Allah’a yakın olmak adına mı yoksa “elalem,çevrem,toplum ne der?” diye mi kesiliyor.
Allah için düşünelim;
Kurban bayramı ilk günü kurban kesenlerin gündemi ya da birbirlerine sordukları sorular nelerdir?
-Siz kurbanı kaça aldınız?
-Kurban eti kaç kg geldi?
-Kurban etinin kilosu kaça maloldu?
-Et nasıldı? Yağlı mı yağsız mı?
-Kurbanlıkta buzağı çıktı mı? Çıkmadı mı?
-Derisini ne yaptın?
-(Kurbanı 7 ayrı kişi kesmişe ) Derinin nelere verileceği tartışmaları
-Kurban hisselerini üleşmede “bize kemikli et çok geldi,öbürüne kemiksiz et çok geldi?” gibi konuşmalar
-vs vs konuşmalar
Siz çevrenizde hiç duydunuz mu şunları?
-İbrahim a.s kimdir ,nasıl tanıyoruz?
-İsmail a.s kimdir ,nasıl tanıyoruz?
-Kurban-Allah’a yakın olmak için ne yapacağız?
-Dünyadaki Müslüman kardeşlerimizin durumu?
-Afrika’da,Filistin’de veya dünyanın değişik yerlerinde bir ilaca veya yiyecek yemeğe muhtaç olanların durumunu?
Ve buna benzer soruları çoğaltabiliriz?
İnfak olayına gelelim?
Nasıl infak edeceğiz veya kimlere infak edeceğiz.
Allah için düşünelim
Çevremize,ilçemize,ilimize vs yerlere
İnfak veya zekat verirken verdiğiniz kimseler ne kadar da ihtiyaç sahibi ya da gerçekten ihtiyaç sahibi mi?.
Bugün insanlar hayat standartlarını lüks tüketim üzerine kurmuşlar, sonra da bunları karşılayamaz olunca ihtiyaç sahibi gibi görünmektedirler.İnsanların gerçek ihtiyaç sahibi olabilmeleri için öncelikle hayatlarındaki lüks tüketimlerden kurtulmaları gerekir ki yardıma hak sahibi olması lazım.
Şöyle bir olayı anlatayım;
İnsanlar Ramazan’da yardım alabilmek için resmi veya gayri resmi dernek,vakıf gibi kuruluşlardan yardım isterler.Bunların gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarını tesbiti için evlerine gidildiğinde ,evlerinde büyük ekran LCD televizyondan tutunda lüks tüketim maddeleri mevcuttur.Ayrıca adamlar bankadan kredi çekmişler de 900 ytl para ödüyorlarmış.
Bu gibi insanların durumunu bir göz önüne alın,bir de Filistin’de,Çeçenistan’ta,Afrika’daki insanların aç ve susuz,ilaca muhtaç,yılda bir kez et görebilen insanları düşünün.Ona göre kurbanınızı kesin veya kurban parasını kurban kesilmek kaydıyla bu işi yapan islami hassasiyeti bulunan kuruluşlara verin.
Kurbanın “et bayramı” mı yoksa “Allah’a yakın olmak” mı olduğunu düşünerek ibadeti yerine getirin.